Krijgen jullie ook wekelijks een melding op je telefoon hoeveel schermtijd je de afgelopen week is geweest? Mijn telefoon (iPhone) geeft dit wekelijks aan, en elke keer schrik ik er wel weer van. Tijd om hier verandering in aan te brengen.
Als ik nadenk over wat mij energie geeft en wat energie kost, dan valt mijn telefoon onder de laatste categorie. Het constante gepiep en getril van mijn telefoon geeft me vaak een onrustig gevoel.
Wist je dat de gemiddelde Nederlander meer dan een maand per jaar op zijn/haar telefoon spendeert? Waaat? Ja, ik schrok ook ;) Het dagelijkse gemiddelde staat op 3 uur en 21 minuten voor Nederlanders tot 30.
En dan hebben we het qua schermtijd alleen nog maar over de telefoon gehad. De televisie, computer en iPads zijn hier nog niet eens in meegerekend.
Bron: Want.nl
Dit gaf mij voldoende stof tot nadenken om naar alternatieven en oplossingen te zoeken. We delen graag een aantal tips met je om de schermtijd van je telefoon naar beneden te brengen. Ons heeft het al veel voldoening en rust gegeven, we hopen dat dit ook voor jou geldt.
Tip 1: Bewustwording
Het veranderen van een gewoonte begint met het bewust worden van een ‘probleem’. In dit geval dus het schermtijd gebruik. De bewustwording startte bij mij doordat ik wekelijks een update krijg op mijn iPhone. Dit kun je eventueel ook eenvoudig zelf opzoeken bij een iPhone, via je instellingen. Een groot voordeel daarvan is dat je heel gedetailleerd informatie kunt vinden. (Instellingen >> schermtijd.)
De bewustwording van mijn schermtijd voor bepaalde apps is hiermee groter geworden. Wist je dat je een limiet kunt instellen om je schermtijd te verminderen?
Tip 2: Telefoon opschonen
Verwijder apps die je niet nodig hebt of weinig gebruikt. Hierdoor heb je minder afleiding en hoef je minder tijd te besteden aan je telefoon. Je zou hierin zelfs nog wat verder kunnen gaan. Haal bijvoorbeeld de apps van social media eraf, zoals Instagram, Facebook, Twitter. Je kan bijvoorbeeld een half uurtje per dag via je laptop of computer deze kanalen bekijken en daarna weer afsluiten.
Tip 3: Zet meldingen uit
Als je minder getriggerd wordt door het geluid of trilling van je telefoon, zal je ook minder de behoefte hebben om je telefoon erbij te pakken. Zo heb ik standaard de meldingen van groepsapps uit staan, worden de meeste pushberichten van apps tegen gehouden en laat ik ook geen nieuwsberichten weergeven in mijn scherm.
Tip 4: Telefoonloze slaapkamer
We horen het gelukkig steeds vaker, maar de telefoon gaat niet meer mee de slaapkamer in. De gewoonte van wakker worden met het bekijken van al je apps kun je ook op een andere manier doen. Wat dacht je van een fijne meditatie, wat uitgebreider ontbijten of radio luisteren via zo’n ouderwetse radiowekker?
Tip 5: Beantwoord je berichten op een vast moment
Mijn vrienden zijn het inmiddels wel gewend; een reactie van mij laat vaak wel even op zich wachten. Omdat ik erg onrustig werd van het constant beantwoorden van mijn Whatsapp berichten heb ik me voorgenomen om elke ochtend alle berichtjes te beantwoorden en de rest van de dag dit niet te doen. Wauw, wat een rust gaf dit!
Ik check soms nog wel even de berichtjes die in mijn beginscherm worden getoond, maar over het algemeen beantwoord ik ze pas de volgende dag. Het is even wennen en soms moet je dit even uitleggen aan vrienden. Als het belangrijk is, dan bellen ze wel. Oja, en ik zet ‘s morgens mijn whatsapp aan via de computer, zodat alle berichten sneller getypt kunnen worden.
Tip 6: Gebruik smartwatch als tussenstation
Al enige tijd gebruik ik mijn smartwatch (Apple watch) als tussenstation voor mijn telefoon. Deze heb ik namelijk vaak in een andere ruimte liggen, maar via mijn Apple watch zie ik wel mijn berichten binnen komen. Op deze manier scheidt ik al direct welke ik belangrijk vind om te beantwoorden. Dit kost me een kleine wandeling naar bijvoorbeeld mijn tas waar de telefoon in zit, maar de verleiding om constant op mijn telefoon te kijken is ook verkleind.
Tip 7: Detoxen
Het is tegenwoordig bijna populair om eens een weekje of maand te detoxen van je telefoon. Via je social media kanalen laat je iedereen om je heen weten dat je even afstand doet van je telefoon. In deze periode ben je niet bereikbaar via Instagram, Facebook en Whatsapp. Alleen de ouderwetse manier van gewoon bellen kun je aan laten staan (in geval van nood).
Of bedenk een manier die voor jou goed vol te houden is. Op deze manier wordt je je bewust van het automatische gedrag wat we hebben ontwikkeld en hoe vaak je je telefoon erbij wilt pakken. Maar wat we veel hebben gehoord; het is ook een verademing. De moeite waard om te proberen.
Heb jij nog tips voor het verminderen van je schermtijd? Deel ze hieronder met ons in de reacties.
Heb jij na een drukke dag vol met meetings, afspraken en telefoontjes ook even wat tijd voor jezelf nodig? Probeer dan eens onze badthee; een ontspannen en verfrissend moment voor jezelf. Of wat dacht je van een meditatie-oefening samen met een heerlijk geurende soya was kaars?
Comments